maanantai 19. syyskuuta 2011

Vaellusta Kiinassa

Pekingin kaupunki ei itsessään juuri tarjoa ulkoilumahdollisuuksia (ellei turistinähtävyyksissä kiertämistä laske ulkoiluksi), mutta Pekingin ulkopuolella on upeita maastoja vaellukseen, retkeilyyn ja pyöräilyyn. Seikkailunhaluisimmat (lue: itsetuhoisimmat) vuokraavat auton päästäkseen näihin kohteisiin, mutten suosittele tätä vaihtoehtoa henkikullastaan välittäville. Paikallisen tavan mukaan jätetään ilmeisestikin itsesuojeluvaisto parkkipaikalle ja kaahataan kohti kaaosta. Linja-autot ja junat ovat melkein yhtä houkuttelevia vaihtoehtoja. Suosittelen hankkimaan taksin ja neuvottelemaan etukäteen matkan hinnasta. Haukkukaa vain tylsäksi tai turvallisuudenhakuiseksi, mutta ainakin selvisin takaisin kirjoittamaan tarinaani!
Kuuluisin paikka retkelle on tietenkin Kiinan muuri. Useimmat turistit suuntaavat kohti Badalingin osuudelle, mutta sporttisemman retken saa aikaiseksi Simatailla. Muuria ei ole restauroitu, joten luvassa on kiipeämistä (välillä täytyy edetä nelivedolla eli kädet mukaan), laskeutumista, kävelyä ja taas kiipeämistä. Maisema on henkeä salpaava (ja niin on urheilusuorituskin). Välillä muuri kapenee niin, että on parempi tasapainotella muurin viereisellä polulla. Simatailla saa upeita valokuvia, joissa ei ole turistiryhmät taustalla.
Taksilla pääsee Simataille ja sieltä voi nousta muurille. Jos on aikaa ja kuntoa, kannattaa ottaa taksi toiseen kohtaan muuria, Jinshanlingiin ja kulkea sieltä Simataille. Matkaan menee päivän vaelluksen verran ja kannattaa pakata tarpeeksi eväitä ja juomista mukaan. Muurin varrella oleviin vartiotorneihin on mukava pysähtyä piknikille ja ihailemaan maisemaa. Tällä reitillä pääsee näkemään hyvin erilaisia muurin osia: hyvin säilynyttä, korjattua, murtunutta ja sortunutta.

Oikaisimme loppupätkän Simataita vaijerilla:
Paikallisten suosima piknik-paikka on Shi-Du, "ten ferry district", noin tunnin ajomatka etelään Pekingistä. Paikka on aivan erilaista Kiinaa kuin Peking tai muuri. Jylhät kalliot, laaksot ja rannat. Näköalat ovat kuin suoraan elokuvista - eikä ihme, sillä monet Kiinassa kuvatut elokuvat sijoittuvatkin nimenomaan Shi Dun laaksoihin.


Kuvassa erikoisempi palloilulaji Shi-Dun alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti